lauantai 24. tammikuuta 2015

Kymmenen hyvää sarjaa, joita et ole nähnyt! ... tai sitten olet. Part 1/3

Animea katsellessa on välillä hyvä suunnata katse myös menneisyyteen. Omassa tuttavapiirissänikin monien animen katsominen on rutinoitunut lähes täysin vain kausittaisten sarjojen seuraamiseen. Ajan tasalla pysyminen on tietysti vuorovaikutteisen harrastamisen kannalta tärkeää, mutta rutinoitumisessa on vaarana burn-out, jonka voi helposti välttää katsomalla jotain vanhaa ja mielekästä.

Burn-outin saa helposti, jos tavoitteena on mahdollisimman monen kausittaisen sarjan katsominen. Ennen pitkää lähes jokainen alkaa turtua keskinkertaisten sarjojen suureen määrään, siksi kaiken maailman Mahou Sensoun katsomisen sijaan voisikin pohtia vanhempiin sarjoihin tutustumista. Harrastamisessa itsessään ei ole mitään pahaa ja välillä saattaa olla tarpeenkin katsoa huonoja sarjoja, mutta on vähintään yhtä tärkeää, ettei harrastamisesta unohdu eräs keskeisimmistä asioista: animesta nauttiminen.

"M-m-mutta eihän kukaan nyt tuollaista vanhaa roskaa katsoisi."
Tähän listaukseen olen valinnut muutamia 2000-luvun suosikkisarjojani, joiden uskon jääneen vähälle tai suhteellisen vähälle huomiolle. Pyrin välttämään todella tunnettujen klassikoiden suosittelemista, sillä jokainen tuntematonta animeblogia lukeva tietää itsekin, että Fullmetal Alchemist Brotherhoodin tai Legend of Galactic Heroesin kaltaiset sarjat pitää katsoa jo katu-uskottavuus -syistä (<- vitsi). Tärkeimmät listaukseen vaikuttavat tekijät ovat oma nautintoni ja sarjan tunnettavuus - tai siis tuntemattomuus.

Iltalehtimäisestä otsikoinnista huolimatta tässä kolmiosaisessa blogipostauksessa ei ole kyseessä kilpailu, enkä lupaudu antamaan mitalia kenellekään, vaikka joku olisikin nähnyt kaikki kymmenen sarjaa. Osaa sarjoista olen suositellut jo aiemmin ja osan taas katsonut itse muiden suosittelemana. Tarkoituksena on siis rohkaista ihmisiä katsomaan niitä ei-niin-klassikko asemaan päätyneitä vanhempia sarjoja.


1. Kemono no Souja Erin


Ilmestyi
10.1.2009 – 26.12.2009
Pituus
50 jaksoa
Studiot
Production I.G ja Trans Arts
Genre
Fantasia, draama, luonto ja elämä

Kemono no Souja Erin on esimerkki animessa vähitellen katoavasta tyylistä, ikärajat ylittävistä sarjoista. Erin on helppo dropata katsomatta, koska sarjan myanimelist kansikuva herättää katsojassaan kavahduksen ja halun kiertää se kaukaa. Suosittelen kuitenkin kaikkia varauksetta kokeilemaan henkilökohtaista suosikkisarjaani, jos siis kärsivällisyys riittää paneutumaan erinomaiseen hahmotarinaan.


Tarinansa puolesta Erin on viimeisen päälle hiottu kasvutarina nuoresta pedonkasvattajan tyttärestä. Feodaali-isännälleen petoliskoja kasvattavaan Ake-kylään syntynyt Erin joutuu kovan kohtalon seurauksena matkaamaan maailmalle, jossa tämä tarkastelee kriittisin silmin yhteiskuntaa ja sen asenteita. Sarjan maailma on täynnä eriarvoisuutta ja sotaa, mutta samalla kauneutta ja ystävällisyyttä, mitä kaikki eivät ole valmiita etsimään. Samalla, kun seuraamme Erinin elämää, sarja käsittelee taustalla monia vakavia teemoja niin elämästä kuin luonnosta.

Sarjalle kannattaa antaa ainakin kahdeksan jaksoa aikaa, sillä sarjasta ei saa kunnollista kokonaiskuvaa ennen ensimmäisen juonikaaren loppua. Tiedän, että hahmodesignit tuntuvat ylitsepääsemättömiltä, mutta sarjalla on myös visuaalisesti erittäin kaunis puolensa, mikä voi tuntua vaikealta uskoa. Sarja onnistuu erittäin hyvin luomaan tarinasta historiapositivistisen näkemyksen, jossa myös pieni ja näennäisesti merkityksetön ihminen voikin vaikuttaa eliitin ohjaamassa maailmassa johonkin itseään suurempaan olematta tapahtumien keskiössä.

Katso jos pidät: fantasiasta, kauniista ja taustoitetusta maailmasta, tavallisten ihmisten historiasta, politiikasta, eläinten ja ihmisen välisen suhteen pohtimisesta, hyvästä hahmokehityksestä tai uniikista koskettavasta tunnelmasta.

Ps. Pituus ei ole hyvä syy jättää katsomatta erinomaista sarjaa. Sarja on saatavilla myös Crunchyroll-palvelusta.




2. Terra e... / Towards Terra


Ilmestyi
7.4.2007 – 22.9.2007
Pituus
24 jaksoa
Studio
Minamimachi Bugyousho
Genre
Seikkailu, scifi, avaruus, yhteiskunta

Terra e..:n maailmassa ihmiskunta on saastuttanut Maan asuinkelvottomaksi autiomaaksi ja lähtenyt avaruuteen etsimään uutta kotia. Vuosisatojen kuluessa yhteiskunta vakiintuu avaruuteen, mutta tällä kertaa halutaan varmistaa, ettei ihmiskunta tee samoja virheitä. Tämän ongelman ratkaisemiseksi perustetaan ylikansallinen valvontajärjestelmä, jonka tehtävänä on kansalaisten oikeanlainen koulutus. Sarja kertoo, miltä tämä autoritäärinen, jopa orwellimainen, yhteiskunta näyttää sen ulkopuolelle jääneiden silmin.

Sarja on kuvaus vaikeiden olojen keskellä toimivasta ja systeemiä vastaan kapinoivasta vähemmistöstä. Temaattisesti Terra e... käsittelee mm. vastuunkantamista, sukupolvien välisiä mielipide-eroja, velvollisuudentuntoa ja konfliktien ratkaisemista. Sarjan kantavia voimia omasta mielestäni ovat sen juonellinen vahvuus ja hahmokehitys, mitkä on toteutettu tyylikkäällä ja esteettisellä tavalla. Sarjan vastakkainasettelu näkyy kahden tarkastelunäkökulman myötä, mistä toinen edustaa systeemin tärkeyttä yhteiskuntarauhan kannalta ja toinen taas yksilön aseman tärkeyttä yhteiskuntien sisällä.

Terra e... on innostava teos, joka haastaa katsojansa pohtimaan sarjan tapahtumia eri kanteilta. Se samalla tarjoaa juonivetoisen, viihdyttävän ja nopeatempoisen tarinan, jota voi seurata lyhyemmänkin keskittymiskyvyn omaava katsoja. Sarjan taiteellinen tyyli, hahmodesignit ja musiikit on sovitettu hyvin tähän muutenkin hienostunutta ja korkeatasoista ilmapiiriä väreilevään sarjaan.

Katso jos: ajatus hyvästä tarinasta mielenkiintoisilla hahmoilla ei ole vastenmielinen.



3. Uchuu Senkan Yamato 2199



Ilmestyi
7.4.2012 – 29.9.2013
Pituus
26 jaksoa
Studiot
Xebec, AIC
Genre
Scifi, avaruusseikkailu, sota, draama


Yamato 2199 kertoo ihmiskunnan eloonjäämistaistelusta Maapalloa uhkaavaa Gamillas-imperiumia vastaan. Teknologisesti ylivoimainen Gamillas on näännyttänyt ihmiskunnan voimavarat äärimmilleen ja pelastuskeinoa on etsittävä oman aurinkokunnan ulkopuolelta. Tätä varten paikallinen YK lähettää ulkoavaruuden huipputeknologialla varustetun taistelualuksen etsimään ratkaisua vääjäämättömään tuhoon.


On yllättävää, miten harva on katsonut tämän visuaalisesti ja tarinallisesti erään modernin animehistorian vaikuttavimmista avaruusseikkailuista. Luulisin Uchuu Senkan Yamaton sopivan kenelle vain, joka ei suorastaan inhoa vakavahenkisiä tarinoita. 2010-luvulle tuodut designit ja korkealaatuinen taisteluanimaatio ovat riittävän hyviä tyydyttämään vaativimmankin katsojan.

Jännittävä ja vivahdeikas avaruusseikkailu maapallon selviämisestä on hengästyttävää katsottavaa alusta loppuun. Muutama ensimmäinen jakso pyrkii vielä johdattelemaan tarinaan sisään, mutta varsin pian alun jälkeen alkaa galaksien rajat ylittävä kertomus universumin asukeista ja sodan syistä. Avaruusseikkailu on toteutettu aivan eri hengessä kuin Terra e..., mutta tarinallisten yhteneväisyyksien vuoksi uskaltaisin suositella toisesta pitävälle myös toista. Käsikirjoituksessa itseäni panderoivat historialliset viittaukset ja allegoriat eivät ole kokonaisuuden kannalta järin olennaisia, mutta kaksitasoinen käsikirjoitus toimii mukavana lisämausteena. 

Katso jos sytyt: Eeppisestä avaruusseikkailusta, draamasta, hahmokemioista, hyvistä tuotantoarvoista tai avaruustaisteluista.

Teos ei vaadi aiemman tuotantoperheen tuntemusta.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suoraa kritiikkiä saa antaa anonyyminä, en pahoita mieltäni.