keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Desucon 2015 - Ikuinen tyytymättömyys

Kommenteista päätellen moni suomalainen animeharrastaja kaipaa niitä vanhoja hyviä aikoja, jolloin animetapahtumat olivat vielä hyviä. Missä ovat ne vanhat kunnon conit, joissa kaikki toimi ja puheohjelmat olivat toinen toistaan parempia? Miksi me joudutaan kestämään jotain hitsin Desuconia, kun ois se just se yks toinen coni, joka vaan on niin täydellinen? Ai mikä sen nimi on? No emmä nyt viitti alkaa tässä sitä sanomaan. No ei sitä conia ole olemassa, eikä sitä aikaa ole koskaan ollut, jolloin conit olivat näiden mielestä hyviä.
"Tuntuu, että osa kävijöistä kaipaa takaisin siihen kultakauteen, jota ei ikinä ole ollut olemassakaan. En tässä mitään selkääntaputtelua yritä harrastaa, mutta ohjelmataso on yleisesti ottaen ollut nouseva trendi viimeisen 10 vuoden aikana. Notkahduksia tulee sillon tällöin, mutta nykyisin ei Desuconissa enää näe mitään Miyazaki ja telaketjufeminismi -tierin ohjelmaa."
Palkkiprinssi Gorim, 2015.
Kun kävijöiden minimivaatimuksena conin onnistumiselle alkavat olla Comiket-tasoa niin on vaikea miellyttää ketään. Kävijöiden kritiikin kuunteleminen tuntuu välillä samalta kuin VR:n kohtaama kritiikki. Sitä on vaikea ymmärtää ja jos pyytää selitystä vastauksena tulee "Puheohjelma oli paskaa, emmä ala selittämään miksi se oli paskaa, koska ei se muuta mitään." Kyllä muuten muuttaa. Siellä Desuconin ohjelmavastaavana on ihan pätevä nuori kaveri, joka ei (kuten edeltäjänsäkkään) ole mitenkään vannoutunut päästämään "rinkirunkkupiirin" jäseniä pitämään ohjelmaa vaan uskaltaa kieltäytyä myös tuttujen ohjelmatarjouksista. Kertokaa siis, jos ohjelma oli mielestänne huonoa ja selittäkää millaiseen sitä vaihtaisitte.

Oliko Desuconissa sitten niin huonoa ohjelmaa tällä(kin) kertaa? Tässäpä vasta vaikea kysymys. Mielestäni ohjelman yleinen taso oli huonompaa kuin Frostbitessä johtuen juurikin siitä, että monet "rinkirunkkaavat muutosvastaiset desueliittijäbät" pitivät ohjelmansa paneeleissa tai eivät ollenkaan. Jussi Karin perinteinen provokaattoriohjelma jäi tähän coniin tekemättä, mutta mies jo uhosi blogissaan, että mahdollisesti Frostbitessä nähtäisiin taas Karia - toivottavasti ohjelmanpidon merkeissä. Muutamaa muutakaan tuttua kasvoa ei nähty pitämässä ohjelmaa lainkaan, mutta eniten jäin kaipaamaan loistavien luennonpitäjien Ptj_Tsubasan, Aranarainin ja Huilaileen omia ohjelmia. Näiden paneeleista vähän lisää myöhemmin.

Kuitenkin osa syy, miksi luentotarjonta vaikutti huonolta johtui siitä, että missasin myös monta luentoa, joiden kuulin olleen mitä mainioimpia. Myy Lohen Anime äänenmurroksessa ei kuulemma vaatinutkaan lähtötasoa, jossa pitäisi olla kiinnostunut ääninäyttelijöiden alushousuvalinnoista tai tunnistaa jokaista tyyppiä nimeltä. Tämän katselen varmasti juutuupista kunhan se sinne tulee. Myös Hoothootin Seiji Kishi setit jäivät päällekkäisyyksien takia välistä (taas). Harmittaa kovasti, koska siellä varmasti tarjottiin conin parhaat analyysit. 3D on jo täällä oletko valmis? -luento oli kuulopuheiden perusteella myös informatiivinen ja virkistävän uudenlainen, eikä FMA vs FMA ymmärtääkseni mennytkään fanityttöjen kikatteluksi kuten tämännimiset luennot yleensä menevät.

Hyvää ohjelmaa siis kyllä löytyi enemmän kuin ajattelin, mutta en vain vaivautunut käymään kokeilemassa, kuten ei ilmeisesti vaivautunut moni muukaan. Hyvän ohjelman tunnuksia ei näe vielä nimestä eikä ohjelmakuvauksestakaan, joten kannattaa mennä rohkeasti saliin kuuntelemaan ja sitten lähteä mikäli ei miellytä. On kuitenkin totta, että kaikkea kritiikkiä ei Desuconissakaan kuunnella, esimerkiksi kritiikkiä ohjelman liiasta animepainotteisuudesta tuskin huomioidaan. Tämä on nähdäkseni Desuconin agenda ja on ihan hyvä, että edes yksi coni Suomessa pyrkii puhtaasti animetapahtumaksi. Ei Desuconkaan vielä ole tarpeeksi animepainotteinen tapahtuma, mutta toivottavasti kukaan ei huijaa itseään väittämällä etteikö se olisi eniten animepainotteinen tapahtuma. Traconin ohella Desucon on ainoa "animetapahtuma", jonka en näe enää 2015 kutsumassa kunniavieraakseen suomalaisia fanidubbaajia tai Antti Valkamaa.

Onneksi on olemassa Desucon. Suomessa on kuitenkin jo ihan tarpeeksi rope/tietokonepeli/hassuttelu painoitteisia coneja. Lisää asiantuntevampaa ja parempaa ohjelmaa kaivataan aina, valitettavasti tuntuu siltä, että monia kokeneita ohjelmanpitäjiä väsyttää tehdä luentoja puolen vuoden välein ja yrittää löytää uusia aiheita. On siis nuoren Tursakkeen tehtävä löytää keinot, miten tässä hankalassa tilanteessa saadaan lisää sitä hyvää animeohjelmaa. Onnea matkaan.


Yleiset asiat

Aquarion Evol on oiva piirrossarja, se on myös hyvin piirretty
Desucon 2015 oli, kuten Desuconit ja Traconit aina ovat, järjestelyidensä puolesta kunnossa. Kuitenkin eräs järjestyspuolen harvoista ongelmista oli, että vieläkään ylätasanteella ei ilma kierrä ja tuulettimia oli liian vähän - tähän olisi kiva saada ratkaisu, jos sellainen on ylipäätään mahdollista saada. Toinen ongelma oli, että tulostin meni jumiin ja luentomuistiinpanojen saaminen meni luvattoman hankalaksi. Eipä siinä mitään, kun kyseessä on tälläinen rautaisen kokenut ensikertalainen, joka nyt mitään muistiinpanoja tarvitse. Itse en paljoa puuhanurkissa/desuloungeissa yms. vietä aikaa joten en lopulta tiedä ihan hirveästi niistä iltabileistä tai hengauspuolesta, mutta Dhawkun musisoimat iltabileet olivat varmasti todella kivat.

Pettymyksistäni suurin oli Naoyoshi Shiotanin (<- linkki blogaukseeni miehestä) poisjääminen. Odotin miehen esiintymistä kuin kuuta nousevaa ja olin varaamassa mukaan Le Chevalier DVD-boksin sun muuta sälää mihin saada miehen nimikirjoituksen, mutta ei jos ei. Shiotanin poisjäänti Desuconista riippumattomista syistä jätti aika ison aukon tämänkertaisessa tapahtumassa, koska kunniavierasohjelmat jäivät sitten kokonaan välistä. Tämä on siksi, etteivät ääninäyttelijöiden KV-ohjelmat kiinnosta pätkän vertaa. Seiyuut eivät yleensä tiedä animen tekemisestä tai animesta kovin laajalti, eivätkä oikein uskalla vastata muihin kuin "mikä on sun lempi pizza?"-tason kysymyksiin. Ankkuli ehdotti osuvasti twitter-viestiketjussaan, että ääninäyttelijöille voisi jatkossa puheohjelmien sijaan järjestää Kakun syönti -ohjelmaa.

KV-asioista ei kuitenkaan voi puhua ilman, että mainitsee Oomorin tulevan Frostiin. Loistavaa työtä KV-tiimi! On aina hankala uskoa, että saataisiin joku yhtä kiinnostava ja merkittävä kaveri kuin Urobutchi tulemaan Suomeen, mutta näköjään sekin voi onnistua. Tälle miehelle kyllä riittää kenellä vain kysyttävää ja aionkin lähetellä tänä vuonna hieman aktiivisemmin niitä yleisökysymyksiä miehelle. Erinomaista työtä Cilla Lohi ja koko KV-tiimi.

Ohjelma

Perjantain ohjelmasta ulisin jo aiemmin twitterissä. Lutkukan 1001 tapaa arvostella animea oli todella hyvä valinta perjantaille, sillä coni on hyvä aloittaa huumoripitoisemmalla ja viihdyttävällä ohjelmalla eikä suoraan sännätä syvällisiin burgerointeihin. Ohjelman ongelma oli, että en oikein itse ollut varautunut enemmän keskustelupiirimäiseen menoon, mutta nyt olivat omat odotukset ja luennon tarkoitus ristiriidassa. Eli ongelma ei niinkään luennossa itsessään vaan siinä, mitä lähdin siltä hakemaan. Ensi kerralla pitää muistaa vain sijoittaa ne diojen tekstit tarpeeksi ylös, jotta takariviinkin näkyisi esim luennon häshtägi. Hyvä esiintyjä, jota suosittelen myös jatkossa puhumaan tapahtumaan.

Tätä ennen kuitenkin kävin Utopiaa ja Dystopiaa luennolla, josta myös 40 minuutin jälkeen karkasin hengausrinkiin. Luennolla ei tunnuttu pääsevän asiaan vaan termien kuten "demokratia" ja "monarkia" avaamiseen käytettiin aivan liikaa aikaa. Sen jälkeen läpikäytiin luettelomaisesti esimerkkejä näistä hallintomuodoista. Olisi parempi jättää helpot termit kokonaan avaamatta ja ne hankalammat "teknokratiat" avata myös nopeasti ja ohi mennen, eikä jäädä jankkaamaan aiheesta. Luento jätti roppakaupalla parannettavaa ainakin alkupuoliskonsa perusteella - tiedä sitten vaikka lopussa päästiin asiaan.

Musavisa oli loistava, vaikka jäätiinkin kakkossijalle. Kisailujen suhteen Musavisa jätti minun ja Main pitämän animevisan täysin jalkoihinsa ja teki sen sellaisella tavalla, että ihan hävettää vielä näin jälkikäteenkin. Toivottavasti tästä visasta saadaan perjantai-perinne, jota vaalitaan vuosikaudet. Jos nuoret neitoset eivät pidä itse Frostin musavisaa niin jonkun muun olisi parasta ottaa ohjat käsiinsä. Kuten Traconin musavisassakin myös tässä oli hyvä konsepti se, ettei pitänyt tietää biisintekijöitä tai biisin nimiä vaan ainoastaan se animesarja. Iso plussa ksysymyslapuista, musavalinnoista ja ohjelman tahdituksesta. Laorlanilta ja Mansikalta kyllä toivoisin taas animeohjelmaakin, mutta tälläisen visan jälkeen olisi sääli, jos ei yhtä hyvää visaa saada myös Frostiin. Rima on korkealla.

Lauantai aamupäivä tapeltiin tulostusongelmien kanssa ja sitten pidettiin luento. Taustataide-luento veteraaniluennoitsija ja animejeesus Touniksen kanssa meni ihan hyvin, mutta parannettavaa jäi. Saatiin ainoastaan pintaraapaisu koko aiheeseen, vaikka tietoa kyllä olisi riittänyt pidempään ja syvällisempäänkin settiin. En tiedä kiinnostaako ihmisiä koko aihe, mutta puhuisin mielelläni jatkossakin aiheesta, vaikka taustataiteen tyylimuutoksista tai sen tekijöistä. Blogaan pian meidän luennon niin, että siinä esiintyneet sarjat saa otettua ylös.

Animea analysoimassa -paneeli oli pienimuotoinen pettymys. Ei siksi, että paneeli olisi ollut huono vaan siksi, että Ptj_Tsubasa, Aranarain ja velikulta Tounis ovat sellainen kolmikko, jolle voi yleensä asettaa kaikki conin luento-ohjelmiin kohdistuvat odotukset. Onko reilua odottaa heiltä joka kerta conin parasta ohjelmaa? Ehkä ei - Tsubasalta se kuitenkin yleensä onnistuu silti. Kaikkia oli miellyttävä kuunnella puhumassa monologia omasta aiheestaan, mutta sitten keskusteluosuus jäi melkein aina melko latteaksi. Muutamaan otteeseen Aranarain tosin yritti vaihtelevin tuloksin saada kunnon keskustelua aikaan. Hyvät setit kuitenkin eli definitiivinen 7,5/10. Toivottavasti nämä ohjelmanpitäjät jaksavat vielä jatkossakin tehdä luentoja.

Mikko Lammin Eeppisten avaruustaisteluiden eeppinen taistelu oli kevyt, hauska ja viihdyttävä ohjelma, jossa yleisö sai olla aktiivisesti mukana. Tälläinen ohjelma on hyvä pitää pitkän lauantaipäivän keskellä, sillä pepullaan hiljaa istuminen käy ennen pitkää puuduttavaksi. Tuntui kuitenkin siltä, että ehkä Lammilta uupui tällä kertaa se ihan palavin halu tehdä se vuoden ohjelma. Joka tapauksessa hyvä ja viihdyttävä setti oikeaan aikaan.

Olikohan tää sittenkää niin hyvä piirretty kuin muistan
Cross Ankee -paneelissa ihan unohti olevansa paneelissa, koska homma toimi ja pelitti todella hyvin. Ohjelmanpitäjät olivat hauskoja, esittivät hyviä näkökulmia ja kiusasivat Embryo-kunia eli Nailocchia ihan tarpeeksi. Voisiko parempaa toivoa? No, jos nyt sitä Embryota vähän enemmän vielä kiusattaisiin. Silti niistä ohjelmista, joissa kävin tämä taisi olla se conin paras. Aihetta käsiteltiin ihan hyvin ja hauskasta valosta. Oli miellyttävää nähdä kolmen kokeneen naisohjelmanpitäjän näkökulma piirrettyyn, jonka ANN:n mielipidevaikuttaja Hope Chapman nimesi animessa esiintyvän misogynismin ruumiillistumaksi. Itse nautin sarjassa eniten sen referenssi- ja camp-huumorimäisyydestä. Cross Angen itsetietoinen huonous teki sarjasta helposti lähestyttävän, eikä sille voinut nauraa kuin räkä poskella. Vihaajat vihaa.

Sunnuntaina hengasin vain kavereiden kanssa ja oli kivaa. Aniue, Vaasan pojat ja kaikki muutkin tyypit joille juttelin oli parhaita, myös se eräs Lappeenrantalainen nuorisohuligaani ja fuwafuwa-ritari, joka ei koskaan tullut paikalle. Lopuksi haluan sanoa, että oli taas kivaa ja parasta. Tekniikkavänkärit oli loistavia ja paijattavia - en tosin uskaltanut paijata. Voisin itsekin tästä eteenpäin panostaa ohjelmanpitämiseen coneissa, mutta varmasti myös conien järjestämiseen herää kiinnostus sitten kun animeharrastukseen loppuu kiinnostus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suoraa kritiikkiä saa antaa anonyyminä, en pahoita mieltäni.